Stagiaire Merel haar eerste solo foto-opdracht

9 mei 2014    

Hallo allemaal,

Ik ben Merel, 18 jaar, woon in Meppel en ik ben het zusje van Xander, die ook bij het team van Up North hoort. Op dit moment ben ik bezig met mijn 2e jaar grafisch vormgeving bij het Cibap in Zwolle. Toen ik hoorde dat ik stage moest gaan lopen in het 2e jaar wist ik meteen waar ik die wilde gaan doen. Alleen had ik nog geen idee of dat wel mogelijk was, dus heb ik toen geïnformeerd bij Sjoerd van Up North en Banganimation of hij ook stagiaires aannam. Hij had er wel eens over nagedacht maar nooit doorgezet om iemand aan te nemen als stagiaire. Dus ik dacht, dit is mijn kans!
Met mijn stagebegeleider ben ik gaan overleggen om het in gang te gaan zetten. Er moest behoorlijk wat gebeuren voordat ik überhaupt daar mocht stage lopen. Je had de erkenning die aangevraagd moest worden, stage overeenkomsten en ga zo maar door. Nadat het allemaal geregeld was, kon ik aan de slag bij Banganimation / Up North.

Op dit moment heb ik er twee weken stage op zitten en tot nu gaat super. Zo kreeg ik deze week al mijn eerste echte fotografie opdracht die ik alleen ging uitvoeren. Het was een opdracht rondom het bevrijdingsfestival in Zwolle, waarbij ik allemaal bezoekers op de foto ging zetten. Ontzettend spannend natuurlijk!
Ik moest gaan nadenken hoe ik dit wou gaan aanpakken. De enige lens die ik mee mocht nemen was een ‘vaste’ 50 mm. Een lens mee waar ik nog nooit mee had gewerkt en moest dus ook gaan uitzoeken hoe die in elkaar zat. Het was een enorm verschil met de lens die ik hier voor gebruikt wat een zoom lens was. Verder was de opdracht om alles in hetzelfde diafragma van f2.0 te fotograferen.

Het fotograferen op het festival zelf ging best goed. In het begin vond ik het wel lastig. Van nature ben ik geen verlegen persoon maar het was toch wel andere koek om vreemde mensen zo aan te spreken. Ik moest ook maar gokken op hoe ze zouden reageren en of ze het wel leuk zouden vinden.
Gelukkig waren er ontzettend veel mensen die het leuk vonden om mee te werken door op de foto te gaan. Sommigen vonden het eerst wel lastig en wisten niet goed wat ze er mee moesten maar die uiteindelijk toch hebben ingestemd. Het was leuk om die mensen juist ook wat uit hun schulp te krijgen en spontaan op de foto te zetten. Hiermee ben ik echt de hele dag bezig geweest en heb een ontzettend leuke dag gehad.

Eenmaal terug in de studio de volgende dag moest ik alles verwerken in Lightroom. Een bewerkingsprogramma waar ik nog niet eerder mee gewerkt had. Dit heb ik samen met Erika gedaan en heb hier heel veel uit geleerd. Eerst zijn we begonnen met het op elkaar afstemmen van de foto’s en daarna kleine correcties en aanpassingen gedaan per foto. Elke foto heb ik op een formaat van 1×1 gezet zodat het een mooi geheel werd en bij elkaar zou passen.

Al met al was dit een geweldige opdracht om te doen en heb ik hier enorm veel van geleerd voor de komende opdrachten. Iedereen die me hierbij heeft geholpen, heel erg bedankt!

Merel Topma

bevrijdingsdag zwolle-15bevrijdingsdag zwolle-16bevrijdingsdag zwolle-11bevrijdingsdag zwolle-14

 

 

 

 

 

 

bevrijdingsdag zwolle-1 bevrijdingsdag zwolle-2 bevrijdingsdag zwolle-10bevrijdingsdag zwolle-13  bevrijdingsdag zwolle-5 bevrijdingsdag zwolle-6  bevrijdingsdag zwolle-8 bevrijdingsdag zwolle-9   bevrijdingsdag zwolle-12 bevrijdingsdag zwolle-3

  /  

2 COMMENTS
 • Lisa - 10 mei 2014 - Beantwoorden

  Heel mooi gedaan!!! Succes met je stage! Xxlisa

 • Jessica - 10 mei 2014 - Beantwoorden

  Super Merel!

 • LEAVE A COMMENT
  You filled this out wrong.
  You filled this out wrong.
  You filled this out wrong.
  You filled this out wrong.